De ski-duim Het wintersport seizoen is alweer in volle gang…


De ski-duim
Het wintersport seizoen is alweer in volle gang, maar helaas komt niet iedereen ongeschonden terug.
We kennen de mensen wel die met een geblesseerde knie of een gebroken been terugkomen, maar een val tijdens het skiën kan ook vervelende letsels aan de hand veroorzaken wanneer je duim achter de skistok blijft hangen en naar buiten klapt. Dit wordt een ski-duim genoemd. Ditzelfde kan ook gebeuren bij balsporten waarbij de bal hard op de duim komt.
Om het duimgewricht zitten een kapsel en bandjes die het gewricht stabiel houden. Bij een ski-duim zijn deze bandjes aan de binnenkant van het duimgewricht opgerekt, ingescheurd of soms zelfs afgescheurd door de kracht die tijdens de val op de duim wordt uitgeoefend. Dit kan vervelende beperkingen geven. De binnenzijde van het gewricht tussen de duim en de rest van de hand is soms pijnlijk en gezwollen, soms ook blauw. Ook kun je merken dat je minder kracht hebt in de duim wanneer je iets vast wilt pakken.
Een afgescheurd bandje kan operatief weer worden vastgezet. Is het minder ernstig dan geven we de duim 4 weken rust met een spalkje of gips. Daarna ga je met een handfysiotherapeut aan de slag om de spieren rondom de duim weer sterker te maken en de stabiliteit van de duim te verbeteren om uiteindelijk weer klachtenvrij te kunnen functioneren.

Heeft u vragen? Of klachten aan de hand, neem gerust contact met ons op of maak een afspraak bij FysionovaBest. Tel: 0499 763778 of www.fysionovabest.nl
Bekijk origineel bericht